fjell1.jpg
Spenning, moskus.jpg
vinter.jpg
kontakt.jpg
fjell1.jpg

Velkommen


Velkommen til

Dombås Fjellskole

SCROLL DOWN

Velkommen


Velkommen til

Dombås Fjellskole

Velkommen til oss

Dombås Fjellskole har som mål å øke elevenes selvstendighet og sosiale tilpasningsevne, samt gi et godt pedagogisk undervisningstilbud i nye naturomgivelser. Vi legger vekt på selvstendige arbeidsformer, egne observasjoner og tilegnete ferdigheter i samarbeid med andre. Mestring er et viktig element hos oss.

Dombås Fjellskole blir drevet som et samarbeid mellom Trolltun AS, Norske Vandrerhjem, region Øst og Dovre kommune

Skal prøve, skal prøve igjen, skal klare det!

Om Dombås

Fjelltraktene rundt Dombås byr på enestående opplevelsesmuligheter og har et lett terreng som passer alle, både sommer og vinter. Dombås har god forbindelse fra sør, vest og nord, både for tog og buss.

Dombås Fjellskole drives på Trolltun, og ligger 750 m.o.h., 15 min. gange fra Dombås stasjon. Det er lett adkomst til fjellet, både sommer og vinter.

Større områder i nærheten av Dombås er vernet nasjonalpark og naturfredningsområder, blant annet Fokstugumyra fuglereservat, Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark, Dovre nasjonalpark og Rondane nasjonalpark. Vi bruker disse områdene i undervisningssammenheng.

Den delen av Dovrefjell som blir benyttet av Dombås Fjellskole har et lett terreng som passer for alle, både sommer og vinter. Til enkelte aktiviteter bruker vi busstransport.

Spenning, moskus.jpg

Aktiviteter - vår og høst


Aktiviteter

Vår og høst

Aktiviteter - vår og høst


Aktiviteter

Vår og høst

Våropplegget strekker seg vanligvis fra midten av mai til siste skoleuka i juni. Våren i fjellregionen og på fjellet er en opplevelse i seg selv. Naturen våkner til liv, blomster og fugler inntar fjellet på nytt,- samtidig som snøen trekker seg tilbake. Brusende bekker, skarp og varm sol, shorts og varme votter på samme dag.

Høsten er minst like spennende. Fjellet inntar roligere former, fargene bruser fram med stor styrke, elver og bekker kan forseres og topper bestiges. En dag med sol og varme, en annen med snø i lufta. Alltid noe å lære. Dette er Norge!

Klikk her for pakkeliste.

 
kongevei.jpg

Den gamle Kongeveien

Dette er en historisk tur der vi går deler av en dagsetappe langs Den Gamle Kongeveien over Dovrefjell. Langs denne ruta går også Pilegrimsleden mellom Oslo og Trondheim. Turen går mellom Fokstua fjellstue og Budsjord / Tofte gård (tidligere kongsgård) på Dovre. Vi tar ofte en litt kortere variant, der vi kommer rett fram til fjellskolen. Før vi reiser ut, ser vi på kart og bilder og snakker om den gamle ruta over fjellet.

Vi kommer opp i 1200 m.o.h. Vi passerer historiske steder langs vegen, som Allmannsrøysa (Varpet), Altaret, Ståkån . Vi stopper ved noen av disse plassene og forteller historiske ting som har skjedd. Dersom vi har tid og været tillater det, kan vi ta en avstikker til toppen av Hardbakken, 1338 m.o.h., og få nyte utsikten til Rondane, Galdhøpiggen og Dovrefjell med Snøhetta. På turen samler vi  litt informasjon og kunnskap om fjellet, den gamle fangstkulturen og om ulike lav-arter.

 

Fjellklatring og rapellering

Spennende og populær aktivitet. Elevene får prøve seg i en fjellside, formet av elva Jora, på grensen mellom Lesja og Dovre kommuner. Sikkerhetsinstruksjon før aktiviteten. Rapellering ned og klatring opp igjen. Her er det mye spenning. En typisk mestringsoppgave. Iblant kan det også monteres opp en Tyrolertravers over elva.

Klatringen blir ofte organisert som en halvdags-aktivitet, og kan kombineres med orientering eller padling på elva. Med store grupper, passer det å dele dagen opp i to økter og bytte på startaktivitet. Til klatringen blir det stilt nødvendig utstyr til disposisjon. Sikkerheten står i fokus under disse aktivitetene.

 

Kanotur

Vi drar til Brustugu-brua for en halvdags padling. Dagen med kanopadling blir ofte kombinert med klatring og rapellering. Dette er et av de roligste partiene på Gudbrandsdalslågen gjennom Lesja. Vi tar med kanohengeren og etablerer leir på Feten. Elevene blir delt inn i kanolag, og får artige og lærerike oppgaver å løse i løpet av økten. På dette stedet er det vanligvis et godt fiske, vi kan se spor etter elg og bever, og ikke langt unna er det beitemarker for husdyr.

Dersom forholdene er optimale kan det også hende at vi tar denne aktiviteten i Avsjøen på Dovrefjell, ca 950 meter over havet.

 

Mestringsriggen

Mestringsriggen er et svært populært aktivitetsområde på fjellskolen. Her er store stolper med høye elementer montert opp. Blir gjerne brukt på kveldstid eller avslutningsdag. I mestringsriggen får elevene oppleve balanseøvelser, spenning og mestring. De klatrer opp i stolper på 6 – 8 meters høyde og prøver seg på balanse og dristighetsøvelser i høyden. Når elevene er i aktivitet er de forskriftsmessig sikret, og dette er trygge aktiviteter. Mestringsriggen byr også på  samarbeidsopplegg av ulik art. Stabling av bruskasser kan være en slik samarbeidsoppgave. Veldig moro!!

 

Moskussafari

Dette er en av de mest populære turene. Vi drar en dag til Kongsvolltraktene nord på Dovrefjell og ser etter moskus. Dit er det fire mil. På turen over fjellet kjører vi forbi Fokstua fjellstue, Dovregubbens Hall ved Vålåsjø, og Hjerkinn med Eysteinkyrkja, Hjerkinn fjellstue og Villreinsenter Nord. Moskusstamma på Dovrefjell er nå på over 300 dyr. Om høsten er de nokså stedfaste, og det hører til sjeldenhetene at vi ikke finner dem.

Starten for turen kan variere, alt etter vær og hvor moskusen er sist observert. Både Grønbakken, Kongsvoll og Snøheimvegen er aktuelle utsgangspunkt. Turen går opp i 1300 – 1400 m.o.h.  Her er svært mye interessant terreng etter istiden. Vi befinner oss i Dovrefjell Sunndalsfjella nasjonalpark, med et nesten intakt fjelløkosystem. Kikkert og fotoutstyr bør være med som standardutstyr.

 

Rafting i Sjoa

For ungdomsskoleklasser kan vi arrangere raftingturer i Sjoa. Vi har kontakt med profesjonelle raftingselskap som tilbyr gode, spennende og innholdsrike opplegg. I tillegg må det bestilles transport. En dag med rafting betyr en ekstra kostnad for elevene/ skolene.

 

Snøhetta

Vi har i år valgt å tilby topptur til Snøhetta for høstgruppene våre. Vi kan da tilby en dag  med  tur i flotte omgivelser. 

Det er viktig at eleven er forberedt på en slik tur, og dette er et tilbud vi kun gir til skoler som er interesserte. Vi er avhengig av at været er på vår side, og vi deler oss etter nivå, slik at kanskje ikke alle elevene går helt til topps, men at vi setter oss mål, 1800 m.o.h, 2000 m.o.h, og 2286 m.o.h

Reinsjakt

Vi har i år muligheten til å tilby reinsjakt sammen med dagen da vi er på moskustur, i praksis så tar da erfarne leirskolelærere/ reinsjegere med seg gevær i tillegg.

Det blir en egen sekvens medvekt på forvaltning og reinens utfordringer. Dette er et samarbeid vi har med Lesja og Dovre Fjellstyre.

 
vinter.jpg

Aktiviteter - vinter


Aktiviteter

Vinter

Aktiviteter - vinter


Aktiviteter

Vinter

Vinteren på Dombås Fjellskole er fylt med skiglede og nye ferdigheter. Fjellskolen ligger like ved både Dombås Skiheiser og Dombås Ski- og Skiskytterstadion. Her er løyper og anlegg for utfolding for alle behov. I tillegg bruker vi det store løypenettet på Dovrefjell. Både elever og voksne fryder seg over vinteren og snøen på Dombås. Skiinstruksjon på skistadion og i alpinanlegget, graving av snøhuler og undervisning i fjellsikring, skiturer i lett terreng, lunsj med bål og nygrillet mat, bading i svømmehallen på onsdagskvelden og aking i flokk og følge. Sammen gir det mening og gode opplevelser.

Klikk her for pakkeliste.

 

Alpin

Dombås Fjellskole ligger like ved Dombås Alpinanlegg, og det er naturlig for oss å benytte dette anlegget. Elevene får vanligvis et introduksjonsopplegg i bakken allerede første dag, avhengig av ankomsttidspunkt. Dette for at elevene skal kunne øve seg på å ta skiheisen, og at vi får en oversikt over skiferdigheter med det samme de kommer. Iblant bruker vi også skitrekket ut på tur.

Det er kveldskjøring i skiheisen hver tirsdag og torsdag. Disse dagene kan elevene benytte skitrekket, på egen kostnad. Fjellskolen har gode samarbeidspriser med alpinanlegget.

 

Bli kjent i terrenget

Vi vil gjerne at elevene blir kjent med skiene og i terrenget i starten av fjellskoleoppholdet. Vi pleier derfor gjerne å starte andre dag på Dombås Ski- og skiskytterarena,- der det er fine aktivitets- og leikemuligheter. Etter lunsj ute går vi en fin rundtur i fjellbjørkeskogen, som inneholder moderate og morsomme utfordringer i rolig progresjon.

Det viser seg at de fleste elevene synes dette er en fin måte å starte på, og vi satser på en koselig og morsom skidag, der både instruksjon og leik er smeltet sammen. Vi tar pause med bål og kos,- og en leikesekvens med yrende jubel pleier også å høre med. Tilbaketuren til Fjellskolen går i oppkjørte løyper, og ender på Dombås Skistadion, som har vært arena for mange mesterskap. Varighet:  ca 5 timer

 

Snøhulegraving

Denne dagen står sikkerhet i vinterfjellet i sentrum. Vi tar for oss vær og vind, snøskred, fonner og hvordan det er å bo i snøen,- frivillig eller tvunget. Vi lærer elevene å grave snøhule og nødbivuakk.

Først teori inne ca. en time. Alle elever får utlevert spade. Deretter ut med buss. Vi går fram til aktuelt gravested. Etter en matpause, setter vi igang og graver slik teorien viste oss. Når alle er ferdige med hulen, er det retur til fjellskolen på ski. Varighet: ca 5 timer

 

Turdag

Dombås Fjellskole ligger like ved alpinanlegget, og på turdagen hender det at vi bruker skitrekket for å komme opp i høyden, dersom været tillater det. Vi legger opp til en fin fjelltur med skikkelig opplevelse av høyfjell. Vi beveger oss i villreinens og jervens rike, og er vi heldige kan vi se spor etter begge dyreartene. En sjelden gang kan vi  få et syn av dem i det fjerne også.

Vi raster omkring høgst dag, og bygger leskjerm dersom vinden er kald. Et bål til ristede brøskiver eller steikte pølser hører som regel med. Tilbake til skolen får vi frisk nedkjøring i kontrollert terreng. Siste del av turen går i oppkjørte løyper.

Omkring påsketider kan det hende at vi velger et annet høyfjellsterreng dersom vi opplever maks-vær i fjellet.

Om været skulle vise seg fra vrangsiden, har vi mange turalternativ å velge mellom i fjellskogen, der vi er i ly for vinden.

kontakt.jpg

Kontakt fjellskolen


Kontakt oss

Kontakt fjellskolen


Kontakt oss

Telefon 61 24 09 60 · post@fjellskole.no

Ole Dagfinn Brenna, rektor
Telefon 924 41 635

Arne Rønning, lærer
Telefon 922 49 249

Ingebjørg Nørstebø, lærer
Telefon 995 53 405

 
Navn *
Navn

Adresse

Skitrekkvegen 18
2660 Dombås