Panoramautsikt til Snøhetta

viewpoint SNØHETTA er en utsiktspaviljong på Tverrfjellet ved Hjerkinn, ca. 30 minutters kjøring fra Trolltun. Bygget er tegnet av arkitektkontoret Snøhetta, og ble åpnet i 2011. Utsiktsbygget er oppført på oppdrag fra Norsk Villreinsenter Nord.

Bygningen er oppført som en boks av stål, med en stor glassflate mot Snøhettamassivet i nord, og en organisk og bølgende form av massivt tre mot sør. Bygget er åpent og tilgjengelig i sommerhalvåret, og nås etter 20 minutters gange fra parkeringsplassen ved Tverrfjellet.

Parkeringsplassen er avgrenset av stolperekker, inspirert av de gamle ledegjerdene som ble brukt for å fange villrein i høyfjellet for mer enn 800 år siden. Følg grusstien, som også er tilgjengelig for rullestolbrukere, 1500 meter opp til utsiktspunktet. På veien dit forteller en rekke med steinheller deg Dovrefjells historie gjennom de siste 10 000 år. Ved toppen kommer du til viewpoint SNØHETTA, med utsikt til Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark og det nedlagte Hjerkinn skytefelt.

Bygget har vunnet flere internasjonale priser siden det ble oppført og ble kåret til «Årets bygning i verden» i 2011.

I løpet av de to siste årene har over 30 000 besøkt bygget.

Selve bygget viewpoint SNØHETTA er stengt gjennom vinteren. Anlegget er åpent døgnet rundt gjennom sommeren og fram til midten/slutten av oktober.

 

Foto: Ketil Jacobsen.